Tempura
Popis
Tempura je pozemský pokrm, ve 20. století především japonský, ovšem původně portugalský. Spíše než konkrétní jídlo označuje toto slovo způsob přípravy. Jedná se o malé kousky ryb, zeleniny nebo o mořské plody namočené v těstíčku z ledové vody, mouky a vajec a zprudka ofritované ve větším množství oleje.
Roku 2375 připravovala tempuru Keiko O'Brienová na stanici Deep Space 9 a Miles pozval doktora Bashira, aby přišel na večeři.
Poznámka: Slovo tempura pochází z latinského "ad tempora quadragesimae" tj. "v čase (předvelikonočního) půstu". Tento způsob přípravy pokrmů přivezli do Japonska v 16. století portugalští katoličtí misionáři, kteří v době půstu směli z masa jíst pouze ryby a mořské plody. Výraz "tempora" z jejich regulí se začal používat pro typ pokrmů, které směli v době půstu jíst.